Schaken

Waldemar Moes presenteert de witte koning!
foto: Anoushka Moes

Sinds mijn 17e ben ik een gepassioneerd schaakspeler en trainer.
In de loop van zo’n 30 jaar heb ik ongeveer 1600 serieuze toernooi- en competitiepartijen gespeeld en een schat aan kennis en ervaring opgedaan.

Het toernooischaak heeft me op veel interessante plekken gebracht. Bijvoorbeeld naar The Isle of Man, Liechtenstein, Bad Wiessee en Wenen om er een paar te noemen.

Ik ben lid van de Baarnse Schaakvereniging en van Zukertort Amstelveen. Bij beide verenigingen heb ik in zowel heden als verleden veel training gegeven aan jeugd en volwassenen. Bij schaakvereniging Chaturanga in Amsterdam Zuidoost ben ik momenteel invalkracht. Daarnaast heb ik schoolschaaklessen gegeven op de Koningin Beatrixschool te Bussum, basisscholen De Globe en de Johannes in Amsterdam Osdorp en in buurtcentrum Gein en basisschool De Regenboog (beide Amsterdam Zuidoost).

Eind 1999, kort nadat ik via de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (docent: Eddy Sibbing) mijn opleiding tot Schaaktrainer A had voltooid, werd ik door dezelfde bond benaderd om zelf deze opleidingscursussen te gaan verzorgen. Zodoende ben ik K.N.S.B. kaderdocent geworden en heb ik in de daaropvolgende jaren als “train-the-trainer” twee keer een cursus Jeugdschaaktrainer en drie keer een cursus Schaaktrainer A verzorgd.

In het seizoen 2002-2003 publiceerde ik zes artikelen over de psychologie van het schaken in het bondsblad Schaakmagazine. Deze kant van het schaken heeft altijd mijn bijzondere interesse gehad.

Voor de wat oudergedienden onder jullie ben ik ook bekend van TV. In 2001 nam ik voor Yorin, de toenmalige jeugdzender van omroep Veronica, acht afleveringen met schaaklessen voor de jeugd op. De uitzendingen werden op prime time getoond en de week erna op zaterdagochtend herhaald. Dat was erg leuk om te doen! Het decor was de binnenplaats van het middeleeuwse kasteel in Wijk Bij Duurstede en ik werd bij de presentatie ondersteund door twee kleine schakertjes van 7 jaar oud, een jongen en een meisje. Zij was verkleed als de witte dame en hij als de zwarte koning. De naam van het jongetje was en is Robin van Kampen. Hij is uitgegroeid tot een van Nederlands leidende grootmeesters. Ik heb er nog oude VHS opnamen van, die zou ik eigenlijk eens moeten laten digitaliseren!

In 2008 begon ik mijn eerste schaakblog Chessedelic.com en kort daarop de bijbehorende lidmaatschapssite BetterYourChess.com.

In het voorjaar van 2014 heb ik besloten een gewaagde stap te zetten. Ik heb ontslag genomen bij mijn toenmalige werkgever en besloten een lang gekoesterde droom na te jagen: zelfstandig schaaktrainer en ondernemer worden. Deze activiteiten heb ik o.a. vorm gegeven via mijn engelstalige website Better Your Chess!

Better Your Chess! beschikt over een keur van hoogwaardig lesmateriaal en biedt een non-stop lidmaatschap aan voor geïnteresseerde schakers die graag hun speelsterkte willen verhogen.

Daarnaast geef ik ook privé schaaktraining aan jong en oud. Ik heb gelukkig een goede schoolopleiding gehad een kan daarom naast training in het Nederlands ook training in het Frans, Duits en Engels aanbieden.

Wil je schaakles of training van me hebben? Kijk dan op de pagina Schaaktraining en neem contact met me op.